Câteva ajustări simple ale stilului de viață îți pot îmbunătăți calitatea somnului și optimiza performanțele de zi cu zi.
Somnul susține aproape fiecare sistem din organism. Atunci când adormi, ochii se închid, respirația încetinește, iar mușchii se vor relaxa treptat. Neuronii din creier trec la starea de somn, începând multe procese biologice care îți împrospătează corpul și mintea.
Reîntinerirea oferită de somn este vitală pentru sistemul cardiovascular și imunitar, precum și pentru capacitatea de a gândi clar, de a învăța informații noi și de a gestiona emoțiile.
Temperatura normală a corpului se situează în general în jurul valorii de 37 grade Celsius, dar fluctuează în jos pe tot parcursul nopții. Scăderea temperaturii începe cu aproximativ două ore înainte de a adormi, coincizând cu eliberarea melatoninei, hormonul somnului.
În timpul somnului, temperatura corpului continuă să scadă, ajungând la un punct scăzut în primele ore ale dimineții și apoi încălzindu-se treptat pe măsură ce dimineața avansează.
Scăderea termostatului pe timp de noapte poate funcționa în tandem cu aceste fluctuații naturale de temperatură, semnalând organismului că se apropie ora de culcare.
Somnul este o parte inseparabilă a sănătății și a vieții umane și este esențial pentru învățare, performante ridicate, sănătate fizică și mentală.
Studiile au arătat că somnul insuficient, frecvența crescută a somnului de scurtă durată, culcatul târziu și trezitul devreme afectează capacitatea de învățare, performanța academică și funcțiile neurocomportamentale.
Acestea au indicat faptul că nivelul de somn raportat de indivizi ca somn întârziat sau inadecvat, trezirea prea târziu, în special la sfârșit de săptămână și somnolența diurnă sunt asociate cu performanțe academice compromise la copii și adulți. Unele studii au subliniat relația dintre ora de începere întârziată a cursurilor și succesul academic.
Somnul redus pe timpul nopții sau modificarea tiparelor de somn a fost asociat cu somnolența severă și eșecul în succesul academic. Într-un studiu, persoanele care au dormit suficient, în comparație cu indivizii care nu au dormit suficient, au folosit soluții inovatoare de două ori mai des atunci când s-au confruntat cu probleme matematice complexe. Persoanele care dorm mai puțin și care dorm în timpul zilei sunt mai predispuse la accidente de mașină și de muncă.
Dar, oricât de confortabil ar fi dormitorul sau patul tău, dacă vrei să ai cel mai bun somn, atunci este important să iei în considerare întregul mediu de somn – și asta include temperatura din dormitor.
Specialiștii recomandă o scădere naturală a temperaturii a corpului care are loc în timpul somnului, promovând cicluri de somn mai profunde și mai odihnitoare. În dormitor, acest lucru se traduce printr-o temperatură ambientală recomandată în jurul a aproximativ 18 grade Celsius, plus minus 2 grade.
Cum afectează temperatura un somn odihnitor.
Temperatura ambientală joacă un rol important în ceea ce privește somnul, așa că trebuie evitat un dormitor prea cald (sau prea rece). Un studiu din 2015 a constatat că temperaturile ridicate ar putea cauza oboseală, în timp ce o cercetare din 2022 a legat creșterea temperaturilor în timpul nopții de o mai proastă eficiență și calitate a somnului.
Fiecare individ are o toleranță mai mare sau mai mică la frig sau cald, din acest motiv este bine sa iei ca reper temperatura ta de confort utilizată până acum și pe parcursul nopții aceasta să fie scăzută, în mod controlat.
Termostatele Homplex programabile îți oferă intervaluri pe care le poți seta iar dacă dorești un control al temperaturii mai în detaliu, Homplex NX1 îți oferă posibilitatea să stabilești intervaluri din sfert în sfert de oră. Este important ca tu să identifici temperatura ta ideală de somn care va fi însoțită, mai mult ca sigur, de economii importante.
Ce se întâmplă când în dormitorul tău este prea cald?
Temperaturile mai ridicate pot provoca disconfort și agitație, iar oricine a dormit într-un dormitor neventilat poate confirma că este greu să adormi atunci când ești transpirat și deshidratat. Un dormitor prea cald poate interfera cu abilitățile de termoreglare a organismului și provoacă oboseală, opusul scopului de a te odihni.
Temperatura corpului afectează, de asemenea, calitatea somnului și timpul petrecut în diferite stadii de somn. O temperatură corporală centrală mai ridicată a fost asociată cu o scădere a somnului restaurativ cu unde lente și a calității subiective a somnului.
În timpul somnului REM, organismul încetează cea mai mare parte a reglării temperaturii comportamente precum transpirația sau tremuratul, lăsându-te mai sensibil la schimbările de temperatură ambientală. În consecință, temperaturile ambientale excesiv de ridicate par să reducă, de asemenea, timpul petrecut în somnul REM (Somnul REM este un ciclu dintr-o serie de etape care alcătuiesc un ciclu complet de somn, care poate dura între 90 de minute și 2 ore și 40 de minute, în funcție de vârstă și de alți factori).
Calitatea somnului și performanța la locul de muncă din ziua următoare.
Cercetătorii poate că ți-au luat-o înainte și au descoperit calitatea somnului, evaluată subiectiv, că a scăzut semnificativ atunci când temperatura aerului a crescut de la 24 °C la 28 °C. Latența de debut a somnului (timpul în care efectiv adormi) a fost mai lungă, iar eficiența somnului a fost mai scăzută. Performanța profesională din ziua următoare, măsurată obiectiv și subiectiv, a fost mai slabă după ce s-a dormit la 28 °C. [Citește tot studiul aici]
Dacă pierderea somnului te face obosit la locul de muncă, ar putea fi timpul să faci unele schimbări. Obținerea unui somn consistent și de calitate te poate ajuta să ai performanțe mai bune la locul de muncă, să reduci timpul de reacție și să te simțiți mai motivat în timpul zilei.
Nu sunt comentarii!