niplu electroizolant homplex separare electrica circuite de gaz 4 niplu electroizolant homplex separare electrica circuite de gaz 1 niplu electroizolant homplex separare electrica circuite de gaz niplu electroizolant homplex separare electrica circuite de gaz 3

Descriere

Racord, niplu electroizolant pentru separarea galvanică a tronsoanelor de a instalații de gaze este o piesă specială utilizată în instalații cu țevi pentru a separa din punct de vedere electric două secțiuni.

Printre principalele întrebuintări se numără

  • Separarea sistemelor de conducte subterane de cele supraterane: Racordul electroizolant are rolul de a întrerupe continuitatea electrică dintre conductele îngropate și cele de la suprafață.
  • Protejarea împotriva coroziunii: În rețelele de distribuție a apei sau gazelor, racordurile electroizolante ajută la prevenirea coroziunii provocată de curenți vagabonzi.
  • Sisteme de protecție catodică: Racordurile electroizolante sunt componente esențiale în sistemele de protecție catodică, care previn coroziunea conductelor metalice îngropate.

Conductele metalice din rețelele de gaze, atât cele de transport și distribuție, cât și cele din instalațiile de utilizare, sunt vulnerabile la descărcări electrice accidentale, provenind fie de la fulgere, fie de la contactul cu linii electrice rupte sau avariate. Problema se acutizează la instalațiile moderne de utilizare a gazelor, unde diverse componente electrice (pompe, termostate, circuite de protecție) pot prezenta defecțiuni, expunând utilizatorii la tensiuni periculoase. Fără măsuri de protecție adecvate, tensiunile periculoase din conducte pot pătrunde în instalațiile electrice ale casei, provocând defecțiuni costisitoare sau chiar accidente grave.

Pentru a preveni electrocutarea și a proteja echipamentele, este esențială implementarea unor măsuri de electroprotecție eficiente precum utilizarea unor racorduri electroizolante la joncțiunile dintre secțiunile subterane și supraterane ale rețelei, conectarea conductelor la un sistem de împământare adecvat, care deviază curenții electrici periculoși în pământ, instalarea de dispozitive de protecție împotriva supratensiunii în instalațiile electrice ale casei, care limitează valorile tensiunii la un nivel sigur sau implementarea acestor măsuri simple, dar esențiale, poate salva vieți și poate preveni daune materiale semnificative.

Racordul niplu electroizolant pentru izolarea electrică a instalațiilor de gaze este un accesoriu important pentru exploaratea și transportul gazelor naturale în siguranță și este o soluție eficientă și considerabil mai economică prin comparație utilizării de flanșe pentru separația electrică.

Normele din România impun izolarea electrică a rețelelor de distribuție a gazelor de instalațiile de utilizare, pentru a preveni propagarea tensiunilor electrice periculoase. Această separare se realizează prin instalarea unor elemente electroizolante (flanșe sau nipluri) la nivelul contorului de gaze. Rezistența electrică a acestor elemente trebuie să fie de minimum 1 MΩ, măsurată la 5 kV, conform reglementărilor. Izolarea corespunzătoare este esențială pentru a preveni electrocutarea, incendiile și defecțiunile instalațiilor, asigurând o exploatare sigură și eficientă a rețelei de gaze.


de D. Ordea

Informații

Funcții

niplu electroizolant homplex separare electrica circuite de gaz 3
Rezistent și sigur Polimerul utilizat are o rezistență remarcabilă la oxidarea atmosferică și fluctuații de temperatură.
niplu electroizolant homplex separare electrica circuite de gaz
Izolare electrică Izolare electrică de până la 10000 ori mai mare decât reglementările în vigoare pentru nipluri și flanșe.
niplu electroizolant homplex separare electrica circuite de gaz 4
Anduranță ridicată În urma testelor efectuate, racordurile au prezentat o rezistență remarcabilă și stabilitate la îmbătrânirea materialelor.

Specificații

Diametru
DN32 (1 1/4)
Tip filet
Exterior-Exterior
Lungime
55mm
Diametru hexagon
47mm
Diametru interior
20mm
Material
Alamă nichelată / Poliamidă
Accesorii instalații gaz

Racord, niplu electroizolant pentru izolarea electrică a instalațiilor de gaze

Cod produs: Întreabă un reprezentant
Racord utilizat in circuitele de gaz pentru electroprotecția persoanelor sau a echipamentelor conectate
  • Rezistent și sigur
  • Izolare electrică
  • Anduranță ridicată