Homplex HD100 PRO RF barbat gateste cu detector in cadru

Cum ai grijă de detectorul de gaz metan? 8 sfaturi utile.

De multe ori acordăm atenție detectorului de gaz doar atunci când acesta se declanșează iar în situațiile grave, atunci când nu face acest lucru.

Un detector de gaz metan este foarte important în gospodărie și te ajută să previi situații grave precum intoxicațiile cu gaz metan sau explozii datorate acumulării periculoase a acestora.

Acesta este de regulă instalat împreună cu o electrovalvă, plasată pe circuitul (țeava) de gaz, care va opri alimentarea cu gaz metan la cel mai mic semn de pericol, de regulă un nivel minim de gaz în aer, calibrat din fabrică.

Însă pentru a fi eficient, detectorul de gaz trebuie întreținut iar pentru asta ți-am pregatit 8 sfaturi pe care să le urmezi pentru ca detectorul tău de gaz sa fie eficient ca în prima zi!

 Curăță detectorul tău o dată la 6 luni

și menține-l curat și fără depuneri. Folosește o cârpă uscată sau aspiratorul (fără a atinge detectorul cu duza) și asigură-te că fantele de ventilație ale detectorului sunt libere și fără depuneri.

✅ Testează detectorul regulat

Folosește butonul test pentru a verifica declanșarea electrovalvei și verificarea senzorului intern. ⚠️ ATENTIE! ⚠️ În cazul în care mai multe locuințe (de exemplu apartamente, duplex-uri) sunt legate la o electronalvă comună, testarea detectorului poate opri alimentarea cu gaz metan a vecinilor tăi iar reluarea alimentării trebuie efectuată cu toți consumatorii opriți (de exemplu mașinile de gătit). Îți recomandăm ca împreună cu vecinii tăi să stabiliți câteva zile pe an în care să efectuați aceste teste, eventual și cu un specialist autorizat prezent.

✅ Protejează detectorul de sursele excesive de caldură și umiditate.

Nu folosi pulverizatoare când dorești să îl cureți, nu găti cu bucataria neventilată – deschide o fereastră, asigură-te că ventilația este functională, etc.)

✅ Verifică regulat indicatorii luminoși

ai detectorului care pot semaliza o eventuală problemă: Indicator alimentare – led 🟢 VERDE ce se va aprinde imediat după ce detectorul a fost alimentat cu energie electrică;

Indicator alarmă – led 🔴 ROȘU – gaz metan detectat; Indicator de defecțiune – led 🟡GALBEN – detectorul nu funcționează în parametrii de fabricație sau senzorul intern este defect.

Detector de gaz metan

✅ Instruiește copii să nu atingă,

să nu scoata din priză și să nu împiedice funcționarea detectorului. Este important ca și aceștia să înteleagă importanța detectorului de gaz și ce au de făcut în cazul în care acesta se declanșează.

✅ Nu folosi soluții chimice puternice

sau vopsele în preajma detectorului, unele pot genera depuneri fine pe componenta de detecție (senzor) din detector și pot limita sau chiar împiedica funcționarea acestuia. Dacă totuși este necesar, aplică temporar o punga sau o cârpă pentru a proteja detectorul, aerisește bine la final, ȘI NU UTILIZA GAZELE în aceasta perioadă. Nu uita să detașezi punga/cârpa la final!

✅ Nu arunca ghidul de utilizare al detectorului

Acesta conține informații importante despre detector și despre producător sau instalator care pot fi utile la nevoie.

Manual detector de gaz metan

✅ Înlocuiește detectorul tău de gaz Homplex la timp!

Nu depăși durata maximă recomandată de utilizare de 5 ani. Notează în ghidul de utilizare sau cu un marker/stiker pe carcasă (asta dacă nu a facut deja asta instalatorul tău) data când acesta trebuie înlocuit. Motivele pentru înlocuire la timp sunt multe și serioase dar poate cel mai important este să nu faci economii când la mijloc este siguranța ta și a familiei tale. Contactează instalatorul sau producătorul la finalul duratei de viață a detectorului și solicită înlocuirea acestuia.

Citește mai departe articolul nostru despre motivele sau situațiile care pot declanșa detectoarele de gaz metan.


Nu sunt comentarii!

Your Email address will not be published.


Articole similare