În ce situații se declanșează detectorul de gaze?

Detectorul de gaz metan este un aparat electric ce contribuie la sporirea siguranței în spațiile în care se utilizează aparate cu sursă de foc alimentate cu gaz metan (inclusiv consumatori casnici de gaz), prezente mai ales în mediul rezidențial. Acesta are rolul de a detecta scăpările de gaz metan din încăpere și de a alerta persoanele privind prezența acestora, prin semnale vizuale și acustice.

Suplimentar, principiul de funcționare al detectorului de gaze poate include și comunicarea cu electrovalva. Astfel, detectorul de gaz trimite electrovalvei montate un impuls electric pentru a opri în timp util alimentarea cu gaz.

Pentru ca acesta să funcționeze în mod corect, trebuie să ai în vedere locurile unde se montează detectorul de gaze.  Instalarea detectorului Homplex trebuie realizată în locuri înalte (în jur de 30 cm față de tavan), deoarece gazul metan este mai ușor decât aerul.

Recomandăm evitarea montării echipamentului în locuri în care acesta poate intra în contact direct cu vapori de apă, picături de ulei sau fum, întocmai cum se pot întâmpla în apropierea mașinii de gătit.

De asemenea, detectorul de gaz nu trebuie montat într-un spațiu închis (într-un dulap, ori în spatele unei perdele), deasupra chiuvetei sau într-un spațiu cu umiditate ridicată, lângă ușă, fereastră sau ventilator, ori într-o zonă unde temperatura poate ajunge la -10°C sau peste +40°C.

Este important de știut în ce situații se declanșează senzorul de gaze – în mod general, detectorul de gaz se declanșează când depistează acumulări de gaz metan în încăpere provenite în urma unor scăpări, în funcție de sensibilitatea senzorului.

Detectoarele de gaz metan Homplex au un nivel de alarmare de 10% L.I.E. (Limita Inferioară de Explozie). În cazul gazului metan, limita inferioară de explozie și limita superioară de explozie sunt două criterii relevante de care se ține cont atunci când se dorește prevenirea unei explozii.

Situații

Explicate, cele două limite pot fi reduse la două situații:

 1. Dacă într-o încăpere este mai puțin gaz și mai mult aer, aprinderea amestecului poate să nu aibă loc.
 2. Dacă într-o încăpere procentul de gaz metan este mai mare decât al aerului, șansele ca amestecul să fie aprins și să genereze o explozie sunt mult mai ridicate.

Detector de gaz metan Homplex HD100 PRO RF

Probleme olfative

Pot exista situații în care persoanele din încăpere pot să simtă mirosul de gaz înainte ca declanșarea detectorului de gaz metan să aibă loc. Această situație nu indică o defecțiune tehnică, iar renunțarea la utilizarea unui detector de gaz metan în locuință nu este o soluție. Simțul olfactiv al persoanelor din locuință poate fi alterat, iar mirosul de gaz poate trece neobservat din cauza vârstei, ori a unei boli, motiv pentru care utilizarea permanentă a detectorului de gaz metan este recomandată.

Vapori de alcool sau alte soluții

O altă situație în care detectorul de gaze poate declanșa alarma este în urma prezenței vaporilor de alcool, acetonă, parfum, substanțe folosite pentru dezinsecție (precum spray-ul împotriva gândacilor), abur sau fum. Asigură-te că nu pulverizezi direct spre detector diferite substanțe.

Prevenire

Pentru a preveni declanșarea unei alarme false, este recomandat să ții cont de recomandările privind montajul senzorului de gaz și de asemenea, de testarea periodică cu ajutorul butonului de ”Test”.  Totodată, curăță detectorul de gaz de două ori pe an. Poți aspira detectorul de gaz, însă va trebui să folosești peria moale a acestuia, ori poți alege să îndepărtezi praful și murdăria folosind o lavetă umedă sau prosoape de hârtie.  


26 Replies to “În ce situații se declanșează detectorul de gaze?”

 1. Am uitat un vas cu apă pe aragaz, apa s-a evaporat și prin arderea florilor de tei și a vasului în sine s-a făcut un fum dens în toată casa! De ce nu s-a oprit centrala?!

  • Buna ziua,
   Detectorul de gaz metan masoară nivelul concentrației de gaz în atmosferă, nu este conceput pentru a detecta fumul. Conform relatarii dvs., vasul a avut flacără care a dus la consecința nefericită în care v-ați aflat. Pentru prevenirea a astfel de situații va recomandăm să nu lasați mașina de gătit nesupravegheată și suplimentar instalarea unui detector de fum.

 2. Buna seara,
  Am avut la cuptor care peste care am turnat bere, cand am deschis cuptorul sa mai completez cu apa în tava au ieșit aburi(destul de multi) si s a declanșat senzorul de gaze;
  Cuptorul este electric;
  Senzorul s a declanșat din cauza alcoolul care s a evaporat prin aburi?
  Multumesc,

  • Buna ziua,
   Detectorul de gaz metan măsoară nivelul concentrației de gaz din atmosferă, nu este conceput pentru a detecta fumul sau alcoolul și nu ar trebui să se declanșeze în prezența acestor substanțe. Ce model de detector de gaz metan aveți instalat, unde este acesta poziționat în bucătărie?

 3. Cat timp dureaza senzorul unui detector marca Prevent ? Il am de 11 ani si functioneaza si acum..

  • Nu putem vorbi decât în numele detectoarelor Homplex, garanția acoperă 2 ani pentru pesoane fizice însa durata de viață recomandată este de 5 ani. În situațiile în care detectorul nu a fost expus unui mediu dificil, este foarte posibil să funcționeze chiar și peste 10 ani ÎNSĂ chiar doriți să descoperiți că acesta nu funcționează ca la început exact atunci când aveți nevoie mai mult de el? Vă recomandăm să înlocuiți detectorul o dată la maxim 5 ani, este mult mai ieftin și sănătos decât un incident nefericit…

 4. Buna ziua!
  Am o vecina care spala in fata usii ei cu o solutie care miroase a gazolina sau ceva derivat de gaz. Ea spune ca este comandata din America( cred ca din America de Sud????) si nu am reusit sa o conving sa schimbe solutia, miroase a gaz cel putin 3 zile dupa ce da. Eu trebuie sa imi pun detector de gaz pt ca imi pun termopan la bucatarie. Credeti ca se va declansa detectorul din cauza acelor vapori?
  Multumesc pentru raspuns!

  • Buna ziua,
   Gazul metan nu are miros, din acest motiv acesta este amestecat cu Mercaptan, un derivat organic al hidrogenului sulfurat, cu miros neplăcut. Faptul ca soluția folosită de vecina dvs. miroase a „gaz” nu ar trebui să declanșeze detectorul de gaz metan, acesta măsurând raportul de gaz metan si aer din atmosfera și nicidecum nivelul de Mercaptan sau al mirosului. Totuși, situația descrisă de dvs. poate crea panică și neîncredere în echipamentele folosite chiar dacă acestea sunt folosite și funcționează corect, recomandarea noastră este ca soluția folosită pentru dezinfectare să fie înlocuită, dacă este posibil.

 5. Buna!
  S-a pornit detectorul de gaz si s-a oprit dupa aproximativ 1 minut.
  Nu stiu exact de ce s-a pornit, dar s-a lucrat recent la cuptor, in sensul ca i s-a pus si aprindere electrica.

  Oare care sa fie problema?

  • Buna ziua,
   Ce detector de gaz metan aveți instalat? Probabil pe parcursul testării aprinderii electrice a cuptorului, o cantitate de gaz a fost eliminată și a ajuns în dreptul detectorului dar care nu a fost suficientă pentru o declanșare de lunga durată. Detectoarele de gaz metan Homplex vor menține avertizarea vizuală și acustică doar atât timp cât factroul declanșator este prezent (gaz metan în aer).

 6. Buna ziua, seara, am scos detectorul din priza ca sa îl curat, dimineața nu mai aveam gaze, este Ok?

  • Detectoarele de gaz metan Homplex nu ar trebui sa declanșeze electrovalva atunci când alimentarea cu energie este întreruptă și nici când aceasta este restabilită. Posibil ca senzorul de gaz din detector să fi fost afectat în momentul curațării detectorului sau electrovalva să fi fost decuplată manual (posibil de un vecin). Fără o investigatie mai amănunțită este dificil să ne pronunțăm.

   • Detectorul de gaz declanșează des chiar și atunci când nu sânt gaze care ar putea să provoace declasarea,au venit tehnici au făcut măsurători cu nasul electric nimic nici urmă de gaz, sună chiar și după o zi de când gazu a fost oprit.

    • Bună seara ! Cum pot dezactiva manual senzorii de gaz ? Îi foarte sensibil… Ex. Folosesc deodorantul in baie , deschid ușa și dupa ceva timp suna alarma , de ce ?

     • Bună ziua,
      Nu recomandăm dezactivarea detectoarelor de gaz metan, sunt foarte importante pentru siguranța dumneavoastră. Dacă este vorba despre un detector de gaz Homplex, contactați-ne la numărul de telefon din pagina de contact și vom investiga acest comportament. Detectoarele Homplex sunt calibrate foarte atent și au în componență componente de calitate ridicată. Ce model/brand de detector aveți instalat?

 7. Bună ziua, vă rog să-mi spuneți de ce când sunt fluctuații de curent sare supapa de pe țeava de gaz de afară și se întrerupe gazul.
  Nu se declanșează nici un fel de alarmă.
  Trebuie să trag butonul și apoi sa resetez centrala.
  Nu știu daca m am făcut înțeleasă dar ași dori un răspuns și un sfat ce ar trebui să fac.
  Mulțumesc!

  • Bună ziua,
   Suntem foarte interesati de problema întâmpinată de dumneavoastră. Pentru a întelege exact ce se întamplă avem nevoie să cunoaștem ce model de detector de gaz și model de electrovalvă aveți instalate. În mod normal detectoarele Homplex sunt protejate de fluctuații și nu ar trebui să prezinte comportamentul semnalat. Pentru detectoarele de gaz metan Homplex aveți la dispoziție un numar de Asistență Tehnică (0374.49.49.49 L-V 9.00-17.00) unde puteți suna. Un specialist Homplex va va asista cu profesionalism!

 8. Bună seara! Am avut o mică problemă cu detectorul de gaz aseară. A pornit alarma în jur de miezul nopții pentru prima dată de când îl avem, astfel că am procedat la aerisirea camerei, deși nu mirosea a gaz și nici nu aveam aragazul deschis, iar centrala pe gaz a pornit mai devreme în seara respectivă, fără nicio problemă. Nu știam ce ar fi trebuit să facem pentru că nu am putut găsi manualul, astfel că l-am scos rapid din priză. Detectorul a și oprit gazul între timp, astfel că ne-am gândit să îl lăsăm închis pentru a nu avea probleme și să sunăm la firma de gaz poate a doua zi, după care am băgat iar în priză detectorul. Spre dimineață, alarma a pornit din nou în timp ce dormeam, deși am aerisit și lăsasem gazul închis. De atunci, nu a mai pornit deloc, în ciuda faptului că am folosit aragazul și a pornit și centrala de câteva ori. Nu am mai sunat astfel la firma de gaz pentru că nu am mai auzit alarma astăzi. Este ceva în neregulă cu detectorul? Menționez că este un model mai vechi, de acum 2 ani, conectat la priză și la gaz, și am făcut verificările la gaz (centrală și aragaz) recent, în luna August, când toate testele au ieșit ok. Mulțumesc!

  • Bună ziua, fară investigații suplimentare ne este greu să ne pronunțăm. O fluctuație de tensiune, senzorul(componenta de detecție din detectorul de gaz) opturat de impurități, o insectă în detector sau altele pot genera acest comportament. Discutați direct cu un coleg din Service (accesati pagina de contact sin site) pentru remediere sau înlocuirea detectorului dumneavoastră.

 9. De ce închide electovana și la întrerupere de curent electric și ce trebuie sa fac sa nu mai închidă?

  • Bună ziua, în mod normal detectoarele de gaz Homplex nu declanșează electrovalva în cazul unei pene de curent. Există totuși opțiunea (instalatorului) ca în cazul unei întreruperi electrovalva să deconeconecteze gazul metan. Sunt mai multe variante de răspuns, detectorul poate fi disfuncțional, detectorul și electrovalva să fi fost instalate intenționat pentru a avea acest comportament, există un echipament care provoacă fluctuații (și probabil căderile de tensiune), etc. NU RECOMANDĂM deconectarea detectorului de gaz, luați legătura cu o firma autorizată pentru investigații!

 10. Pentru ca locuiesc intr-o garsoniera cu spatiu limitat ma deranjeza mult lumina verde a detectorului de gaze HD 100 RF ce pot sa fac fara a afecta functionarea lui
  In plus cand plec din localitate pentru mai mult de 3 luni eu deconectez curentul electric din locuinta deci ce se petrece cu detectorul ?

  • Bună ziua,
   Puteți folosi o bucațică mică de bandă izolatoare pe care să o poziționați DOAR peste lumina verde. Este foarte important ca restul semnalelor luminoase să rămână neobstrucționate (Galben – Starea senzorului de gaz, Roșu – Alarmă) pentru situațiile de urgență. Cât despre deconectarea sursei de energie din locuință, detectorul nu va functiona fără electricitate și în consecință nu va închide electrovalva de gaz. Vă recomandăm ca atunci când părăsiți locuința o perioadă mai lungă de timp, alături de întreruperea energiei electrice să întrerupeți și alimentarea cu gaz (fie prin acționarea manuală a electrovalvei detectorului de gaz fie a altui robinet de gaz dacă este prezent înainte de electrovalvă).

 11. Bună ziua, am un detector cu denumirea inogas,are ceva probleme,îl pot înlocui cu al dvs? Al dvs este compatibil cu electrovana pe care o am? Mulțumesc anticipat.

  • Bună ziua, Detectorul Homplex HD100 PRO ar trebui să fie compatibil cu electrovalva dvs. Vă recomandăm să înlocuiți detectorul de gaz la cel mult 5 ani, pentru siguranța dvs.

Your Email address will not be published.


Articole similare