În ce situații se declanșează detectorul de gaze?

Detectorul de gaz metan este un aparat electric ce contribuie la sporirea siguranței în spațiile în care se utilizează aparate cu sursă de foc alimentate cu gaz metan (inclusiv consumatori casnici de gaz), prezente mai ales în mediul rezidențial. Acesta are rolul de a detecta scăpările de gaz metan din încăpere și de a alerta persoanele privind prezența acestora, prin semnale vizuale și acustice.

Suplimentar, principiul de funcționare al detectorului de gaze poate include și comunicarea cu electrovalva. Astfel, detectorul de gaz trimite electrovalvei montate un impuls electric pentru a opri în timp util alimentarea cu gaz.

Pentru ca acesta să funcționeze în mod corect, trebuie să ai în vedere locurile unde se montează detectorul de gaze.  Instalarea detectorului Homplex trebuie realizată în locuri înalte (în jur de 30 cm față de tavan), deoarece gazul metan este mai ușor decât aerul.

Recomandăm evitarea montării echipamentului în locuri în care acesta poate intra în contact direct cu vapori de apă, picături de ulei sau fum, întocmai cum se pot întâmpla în apropierea mașinii de gătit.

De asemenea, detectorul de gaz nu trebuie montat într-un spațiu închis (într-un dulap, ori în spatele unei perdele), deasupra chiuvetei sau într-un spațiu cu umiditate ridicată, lângă ușă, fereastră sau ventilator, ori într-o zonă unde temperatura poate ajunge la -10°C sau peste +40°C.

Este important de știut în ce situații se declanșează senzorul de gaze – în mod general, detectorul de gaz se declanșează când depistează acumulări de gaz metan în încăpere provenite în urma unor scăpări, în funcție de sensibilitatea senzorului.

Detectoarele de gaz metan Homplex au un nivel de alarmare de 10% L.I.E. (Limita Inferioară de Explozie). În cazul gazului metan, limita inferioară de explozie și limita superioară de explozie sunt două criterii relevante de care se ține cont atunci când se dorește prevenirea unei explozii.

Explicate, cele două limite pot fi reduse la două situații:

 • Dacă într-o încăpere este mai puțin gaz și mai mult aer, aprinderea amestecului poate să nu aibă loc.
 • Dacă într-o încăpere procentul de gaz metan este mai mare decât al aerului, șansele ca amestecul să fie aprins și să genereze o explozie sunt mult mai ridicate.

Pot exista situații în care persoanele din încăpere pot să simtă mirosul de gaz înainte ca declanșarea detectorului de gaz metan să aibă loc. Această situație nu indică o defecțiune tehnică, iar renunțarea la utilizarea unui detector de gaz metan în locuință nu este o soluție. Simțul olfactiv al persoanelor din locuință poate fi alterat, iar mirosul de gaz poate trece neobservat din cauza vârstei, ori a unei boli, motiv pentru care utilizarea permanentă a detectorului de gaz metan este recomandată.

O altă situație în care detectorul de gaze poate declanșa alarma este în urma prezenței vaporilor de alcool, acetonă, parfum, substanțe folosite pentru dezinsecție (precum spray-ul împotriva gândacilor), abur sau fum. Asigură-te că nu pulverizezi direct spre detector diferite substanțe.

Pentru a preveni declanșarea unei alarme false, este recomandat să ții cont de recomandările privind montajul senzorului de gaz și de asemenea, de testarea periodică cu ajutorul butonului de ”Test”.  Totodată, curăță detectorul de gaz de două ori pe an. Poți aspira detectorul de gaz, însă va trebui să folosești peria moale a acestuia, ori poți alege să îndepărtezi praful și murdăria folosind o lavetă umedă sau prosoape de hârtie.  

Alătură-te discuției

Articole cu teme similare

 • Actuatoare
 • Alimentare cu apă
 • Automatizare încălzire pardoseală
 • Detectoare gaz metan Homplex
 • Fabricat în România
 • Firide gaz
 • Fitinguri
 • Gaz
 • Noutăți
 • Termostat Division Gas
 • Termostate smart
 • Unități de control
TERMICE și HVAC
GAZ
Cum te putem ajuta?
Caută
Generic filters
Search in title
Search in content
Search in excerpt