Încălzirea în pardoseală – de luat în calcul când construiești sau renovezi?

Încălzirea în pardoseală este una dintre metodele moderne utilizate pentru păstrarea confortului termic al locuinței. Fiind printre cele mai noi soluții pentru încălzire, aceasta s-a aflat printre alegerile consumatorilor în utlima perioadă, atunci când au decis să își construiască sau să renoveze o casă. Interesul crescut este datorat multiplelor beneficii pe care le are încălzirea asupra locuinței, familiei și a economiilor. Aceasta poate fi electrică sau cu agent termic, după cum urmează:

– încălzire electrică  – sistemul electric este sub forma unui covor cu fire libere și flexibile care facilitează tăierea și dimensionarea corectă a acestuia în vederea acoperirii tuturor suprafețelor din locuință, indiferent de configurația camerelor.  De asemenea, montajul covorașelor pentru încălzire se realizează mai rapid și cu costuri reduse. Însă, încă din etapa de construcție a unei case trebuie să iei în considerare montarea unui sistem electric rezistent, de mare putere care să susțină întregul necesar de electricitate al familiei. De asemenea, în cazul apartamentelor din blocurile construite cu mulți ani în urmă, montarea încălzirii în pardoseală cu agent electric poate să fie imposibilă din cauza sistemului de electricitate cu putere redusă.

– încălzire cu agent termic – acest tip de încălzire este msi economic, deoarece agentul termic (apa) necesită o temperatură mai redusă pentru încălzire (în jur de 50°C), comparativ cu un sistem clasic care necesită încălzirea la cel puțin 60°C.  De asemenea, datorită tuburilor montate sub șapă și implicit, pardoseală, căldura este transmisă uniform, propagându-se în mod egal în toată locuința.

În cazul încălzirii în pardoseală, va trebui să iei în calcul mai multe aspecte, precum pregătirea suprafeței pentru montarea instalației (aceasta trebuie să fie curată și netedă) și delimitarea zonelor încălzite de cele care nu vor beneficia de încălzire – în cazul în care ai suprafețe din camere acoperite de piese de mobilier fixe (fără picioare, precum dressing-ul sau piesele de mobilier din bucătărie) poți să vorbești cu echipa de specialiști să ocolească porțiunile respective pentru a evita apariția supraîncălzirii. În timpul montajului unui sistem de încălzire în pardoseală pot fi incluse elemente diverse, precum straturi izolatoare, cutii pentru montaj, distribuitoare, racorduri, țevi, tuburi, plase metalice, șapă de beton sau bandă perimetrală. De asemenea, ai posibilitatea de a automatiza sistemul montat, astfel încât să te poți bucura de încălzirea în pardoseală la capacități maxime cu costuri minime. Pentru acest lucru, Homplex îți vine în ajutor și îți pune la dispoziție o serie de produse dedicate încălzirii în pardoseală, precum:

– actuatoare electro-termice (cunoscute și ca servomotoare) care se înfiletează pe capătul distribuitoarelor. În urma unei comenzi primite de la un echipament de control al temperaturii, ele închid sau deschid circuitele de încălzire.  În funcție de dimensiunea filetului pe care îl are distribuitorul tău, poți opta pentru modelul DG66 (conector M28 x 1.5) sau DG92 (conector de M30 x 1.5);

– termostate compatibile cu încălzirea în pardoseală care controlează și mențin temperatura locuinței, astfel încât căldura și energia consumată să nu fie risipite. În prezent, datorită funcțiilor de programare pe care le au termostatele din portofoliul Homplex poți organiza un program eficient de încălzire pentru casa ta care să te ajute să maximizezi economiile lunare. De exemplu, modelul DG803 oferă posibilitatea de a stabili un program diferit pentru fiecare zi a săptămânii, utilizând 4 sau 6 intervale de programare pe zi (și implicit, 4 sau 6 temperaturi ambientale menținute pe zi, în funcție de intervalul orar setat). Pe lângă programare, termostatul este capabil să activeze protecția la îngheț sau să afișeze simultan temperatura din locuință și cea setată de utilizator;

–  unități centrale (wireless sau fără fir – SCU209DE și cu fir – SCU209I) cu ajutorul cărora poți controla mai multe zone simultan prin intermediul unor termostate montate în camerele din locuință. De exemplu, unitatea centrală SCU209i poate controla până la opt zone cu ajutorul a opt termostate cu fir conectate la aceasta (un model compatibil cu unitatea este termostatul DG803 prezentat anterior).

Beneficiile utilizării încălzirii în pardoseală sunt numeroase, însă cele mai importante dintre cele vizează spațiul economisit (deciziile privind mobilarea camerelor și utilizarea spațiului nu mai sunt influențate de calorifere sau radiatoare – astfel, spațiul rămas liber poate fi utilizat după bunul plac), economiile lunare datorate încălzirii uniforme a locuinței (se împiedică apariția stratificării căldurii, deoarece sistemul încălzește pardoseala uniform și simultan, comparativ cu caloriferele și radiatoarele care întâi încălzesc aerul din jurul lor, astfel încât în cameră există locuri mai răcoroase) și efectele pozitive asupra organismului (sistemul nu produce alergii, deoarece circularea aerului nu este continuă, astfel nici praful sau mirosurile nu sunt împrăștiate; de asemenea, căldura nu este emisă prin guri de aerisire sau conducte care facilitează acumularea de bacterii și praf în timp) și nu în ultimul rând, confortul termic care este păstrat indiferent dacă pardoseala este acoperită cu piatră, mochetă, gresie, parchet sau beton.

Chiar dacă încălzirea în pardoseală este o soluție nouă pentru mediul rezidențial, durata de viață extinsă (de peste 50 de ani), riscurile reduse de a apărea situații de ordin tehnic în timpul utilizării, cât și beneficiile utilizării sistemului ar trebui să fie luate în calcul atunci când este necesar să alegi un sistem de încălzire trainic și eficient pentru căminul tău.


Nu sunt comentarii!

Your Email address will not be published.


Articole similare